HockeyNews
PLUS

Coronasmittan slog tidigt till i Schweiz: "Packade ihop våra grejer"

(13436) Carl Klingberg/Tre Kronor
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 31 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Zug-proffset Carl Klingberg var i Schweiz när landet bit för bit stängde ner allt på grund av coronaepidemin.

Och när han tidigare än tänkt sig började bila hem mot Göteborg visade det sig vara i sista momangen.

– Samma dag som vi åkte hem stängde Tyskland igen gränserna när vi var där, säger Klingberg till HockeyNews.se.

Carl Klingberg var lagkapten för Tre Kronor i Globen i Beijer Hockey Games i februari.


Några veckor senare var hockeysäsongen i klubblaget Zug i Schweiz över på grund av coronaepidemin.


Den drabbade Schweiz flera veckor tidigare än Sverige. Åtminstone är det vad man har utgått ifrån.


– Det började med Italien i och med att det är så nära. Vi har kantonen som ligger bredvid Italien, Ticino, där Lugano och Ambrí håller hus. Det är 70 000 italienare som jobbar i Schweiz och åker över gränsen varje dag så när norra Italien började kollapsa fattade Ticinos myndigheter ganska snabbt att det kan nog gå snett. Så de satte en gräns på inte fler än 1 000 personer på matcher och det var då vi började spela med tomma läktare de två sista seriematcherna och sköt upp slutspelet, säger Klingberg, som har tillbringat fyra säsonger i schweiziska Zug.


LÄS MERHan blir Tre Kronors lagkapten – och de får chansen i powerplay


– När det gick ännu värre i Italien tog Ticino tag i det i egna händer och satte ett tak på 50 personer vilket innebar att de inte ens kunde spela matcher eller träna och det tog väl bara tolv timmar innan ligan stängdes ner. Och 24 timmar senare hamnade Schweiz i samma läge. Ytterligare fem dagar senare stängde alla restauranger och barer, det var bara mataffärer, post och apotek som var öppet.


När Tre Kronor vann Beijer Hockey Games i Globen i februari var Carl Klingberg lagkapten. Foto: Bildbyrån.


Carl Klingberg berättar att resan hemåt började på söndagsmorgonen för 15 dagar sedan. De bilade från Zug i Schweiz till Kiel i norra Tyskland där de tog färjan vidare till Göteborg och var framme på måndagsmorgonen.


– Då såg man egentligen varje land stänga igen gränserna. Vi hade inget bråttom och hade tänkt vara kvar ett tag, det var bra väder och det hade varit skönt att vara kvar och njuta av det lite, men allting gick väldigt fort och vi kände, fan, snart kanske man inte ens kommer hem. Man vet inte hur olika länder ser på saken, så vi packade ihop våra grejer och drog tidigare än vad vi hade tänkt, säger Carl Klingberg.


– Samma dag som vi åkte hem stängde Tyskland igen gränserna när vi var där. Det var lite flyt på det sättet. Å andra sidan tror jag vi hade kommit hem ändå, för de kan ju inte stoppa en svensk medborgare från att komma hem.


Nu är han hemma i lägenheten i Nya Gårda nära Ullevi i Göteborg.


Vad vet du om läget i Schweiz och vad säger klubben till dig?


– Klubben har inte sagt så mycket mer än att hålla ut. Det är nedstängt så de får inte vara under samma tak i stort sett. De har vila, eller paus, från sommarträningen annars brukar schweizarna vara där och sommarträna. Just nu är det bara ett vänteläge, att det ska klarna upp, och det kanske det inte gör förrän om någon månad. Det är ingen som vet.


Han har ställt in siktet på att vara tillbaka i Schweiz i slutet av juli.


Carl Klingberg försöker att koppla av efter en hockeysäsong som inte blev så lång som det var tänkt. Det går så där.


– Egentligen vilar jag, men det är svårt att sitta still så man spelar lite padel och kanske lite golf och går ut på någon joggingtur. Sedan kommer jag att dra igång med Kristian Skarphagen. Det är några hemvändare som brukar köra med honom på somrarna, bland andra John (lillebror Klingberg), Viktor Svedberg, Christian Folin, så vi har en bra grupp där och det är bra träning för en själv. Det är skönt att ha någon att köra med för det är svårt att pusha sig själv. Det är kul att träna i grupp.


I övrigt är det som för alla andra att följa instruktioner och restriktioner från de svenska myndigheterna och hoppas på att få hålla sig frisk.


Känner du någon som har blivit sjuk?


– Nej, inga konfirmerade fall i och med att man inte får testa sig. Men en del vänner har haft feber och hosta i min närhet de senaste två veckorna, och som har varit i kontakt med folk som har haft det. Vad det innebär är svårt att säga, men så fort man har det så stannar man inne. Där är man inte själv ännu, men skulle det hända får man stanna hemma, säger Carl Klingberg lugnt.


***


Bra? Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!